Laxpudding med skirat smör

Koka potatis innan
Du behöver kokt ljummen eller kall potatis så den kan du koka gärna koka dagen innan eller använda rester.

 

Serveringsförslag
Servera med skirat smör och citronklyfta.
Knäckebröd med smör samt gärna en grönsallad eller ta en påse babyspenat och toppa med skivad rödlök, citronsaft samt lite rapsolja som dressing.

Varianter
Du kan också ha 1 dl fint skivad gul lök eller silverlök i laxpuddingen. Den kan även smörstekas mjuk på låg värme i 20 minuter innan så blir den mildare och ger extra god smak till laxpuddingen.

Ingredienser

  • 2 msk smör till formen
  • 400 gram lax i skivor som gravad, kallrökt, rimmad, varmrökt eller färsk lax
  • 2 kg kokt potatis, fast sort, skalad och i skivor
  • 4 dl vispgrädde
  • 4 äg
  • 2 dl hackad dill (fryst dill går bra)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Till servering:

  • 5 kvistar dill till garnering eller 1/2 dl hackad färsk dill
  • 200 gram smör
  • 1 citron till klyftor eller skivor, 5 klyftor

Tillagning
Skala och koka potatisen hel – det tar ca 30 minuter. Sätt åt sidan att svalna. Man kan också koka potatisen med skal och skala dem efter när de svalnat.
Skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
Smörj en ugnsform i storlek som en halv ugnsplåt cirka 20×30 cm med smör.
Lägg ett lager skivad potatis i botten.
Strö över dill och peppra.
Fortsätta att varva och fördela lax, skivad potatis samt hackad dill. Salta och peppra något krm mellan varven. Avsluta med ett lager potatis överst. Du behöver inte något salt om du använder kallrökt, gravad eller rimmad lax.
Vispa ihop grädden med ägg, salt och vitpeppar i en skål.
Häll äggstanningen över potatis, lax och dillen i formen. Äggstanningen ska gå upp till men helst ej över översta lagret potatis.
Lägg gärna några smörklickar på toppen men det är valfritt.
Grädda laxpuddingen i ugnen på 175 grader i ca 45-50 minuter. Täck över med folie då potatisen börjar brännas. Laxpuddingen är klar när äggstanningen har stelnat och potatisen fått färg.
Värm och skira smöret i en kastrull. Smöret ska smälta. Det är valfritt att servera skirat smält smör till eller låta smöret få lite färg och bli lätt brynt. Häll upp det smöret i en liten kanna eller skål till servering.
Skölj och skär upp citron i klyftor eller skivor.
Servera laxpuddingen med det skirade smöret samt citronen. Garnera med dillkvistar eller hackad dill.
Grönsallad samt knäckebröd med smör är också gott till.

Etiketter:,